Ajouter-un-titre

Maison poème                                                                                                                                  DO 21.09
Gratis   - FR                                                                                                                                19:00 - 20:30
Op reservering hier

Pre-opening part
Met
:Rita Mestokosho, Carole David, Emilie Turmel, Anne-Marie Desmeules,
Martine Audet & Marisol Drouin

Presentaties: Roxane Desjardins (Les Herbes rouges), Myriam Vincent (Poètes de brousse),
Ariane Herman (pour Le Quartanier), Mélissa Labonté (Éditions du Noroît),
Dominique Gillerot (pour Mémoire d'encrier) & Julien Delorme (La Peuplade)


Poetik Québec: Quebec poetry in the spotlight!

Dit jaar opent Poetik Bazar de dans met een poëtische avond gewijd aan onze gasten uit Quebec. In het hart van Maison Poème, een onmisbare locatie in de literaire wereld sinds 1962, kunt u deze zes schrijfsters vinden voor een moment van betrokken, rijke en multiculturele poëzie, in lijn met een land dat wordt gekenmerkt door een geschiedenis die even krachtig als gewelddadig is. De woorden zullen scherp zijn als wapens om de stilte te doorbreken en vorm te geven aan iedereen; ook de gelegenheid om de diversiteit en veelzijdigheid van Quebecse en inheemse poëzie te ontdekken.

Sluit u bij ons aan en neem deel aan deze gevoelige bubbel van menselijkheid, mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel. Op het programma staan ​​lezingen door de zes uitgenodigde dichteressen, evenals presentaties van hun zes uitgeverijen die naar Brussel komen.

U vindt ook de Tulitu-boekhandel tijdens de avond in Maison Poème.

NOS INVITÉ·ES

ANNE-MARIE DESMEULES

AnneMarieDesmeules-LeQuartanier-JustineLatour-RGB-117-v2-2500px

Foto : Justine Latour

ANNE-MARIE DESMEULES werd geboren in Montreal in 1981. Ze woont in Lévis en is toegewijd aan een doctoraat in literaire studies aan de Université Laval. Ze heeft gepubliceerd "Envies" (Le Quartanier, 2022), "Nature morte au couteau" (Le Quartanier, 2020), "Le tendon et l’os" (l’Hexagone, 2019, Gouverneur Generaal Literatuurprijs en Libraires Prijs) en "Cette personne très laide qui s’endort dans mes bras" (l’Hexagone, 2017). Sinds 2013 is ze betrokken bij verschillende projecten van literaire voorstellingen, waaronder recentelijk een country-poëtisch duo en een podium- en muzikale adaptatie van "Nature morte au couteau".

insecte3

CAROLE DAVID

david_carole_2022

Foto : Katya Konioukhova

Geboren in het Rosemont-district van Montreal, heeft Carole David een doctoraat in Franse studies. Ze heeft een carrière als docent literatuur op universitair niveau gehad en wijdt zich nu aan het schrijven. Haar werk, dat verhaal en poëzie, Amerikaansheid en vrouwelijkheid combineert, is bekroond met belangrijke prijzen. Haar boeken zijn vertaald in het Engels en Italiaans.

MARTINE AUDET

AUDET_MARTINE.cMartineAudet-6-scaled-1

Onvermijdelijke stem in de hedendaagse poëzie, Martine Audet heeft sinds 1996 ongeveer twaalf dichtbundels gepubliceerd, voornamelijk bij Éditions du Noroît en Hexagone, evenals twee kinderboeken. Sommige van haar gedichten zijn vertaald naar het Engels, Catalaans, Spaans, Italiaans, Tsjechisch en Duits. Onder andere onderscheidingen heeft ze de Alain-Grandbois-prijs en de Estuaire-prijs ontvangen en was ze finalist voor tal van prijzen, waaronder de Gouverneur Generaal-prijs en de Grote Prijs van het Boek van de Stad Montreal. Ze is lid van de Académie des lettres du Québec.RITA MESTOKOSHO

Rita-Mestokosho-c-Christine-Hamel

Foto : Christine Hamel

Geboren op Nitassinan in 1966, is Rita Mestokosho een dichteres en schrijfster uit Ekuanitshit, een Innue-gemeenschap aan de noordkust van Quebec. Als toegewijde activist weerspiegelt haar werk haar strijd voor het behoud van haar geboorteland, haar moedertaal en haar Innue-cultuur. Afgestudeerd in politieke wetenschappen aan de Université du Québec à Chicoutimi, besloot ze op verzoek van de vrouwen uit haar gemeenschap om zich kandidaat te stellen als adviseur bij de Raad van Innus van Ekuanitshit, waar ze zich toelegt op zaken met betrekking tot cultuur en onderwijs. Ze publiceerde haar eerste dichtbundel in 1995, getiteld "Eshi Uapataman Nukum / Comment je perçois la vie, grand-mère", die later opnieuw werd uitgegeven in Zweden door Beijbom Books in 2009. Ze heeft ook bijgedragen aan verschillende tijdschriften, bloemlezingen en collectieve werken. Ze reist de wereld rond om de cultuur en strijd van haar volk bekend te maken. Haar tweede bundel, "Née de la pluie et de la terre", werd uitgebracht door Éditions Bruno Doucey in 2014. Ze steunt kunst in al haar vormen en moedigt de nieuwe generatie aan om zich uit te drukken, de Eerste Naties te genezen door creatie en de grenzen van het onzichtbare te overschrijden.
 

ÉMILIE TURMEL

EmilieTurmel_HR_creditAnnieFranceNoel-34_Berceuses-335×515-2

Foto : Annie-France Noël

Geboren in Montreal in 1988, woont Émilie Turmel sinds 2018 in Moncton. Ze is auteur en redacteur en is verantwoordelijk voor de literaire richting van Éditions Perce-Neige. Haar eerste boek, "Casse-gueules" (2018), was finalist voor de Émile-Nelligan-prijs en ontving de René-Leynaud-prijs, terwijl haar tweede boek, "Vanités" (2020), de Louise-Labé-prijs heeft gewonnen. Enkele van haar teksten zijn vertaald naar het Engels, Spaans of Roemeens en zijn verschenen in tijdschriften en anthologieën in Canada, Colombia, Spanje, Frankrijk en Roemenië.

MARISOL DROUIN

Marisol_Drouin

Foto : Laurence Grandbois-Bernard

Marisol Drouin is geboren in Baie-Saint-Paul in 1976. Bij La Peuplade heeft ze een roman gepubliceerd, Quai 31 (2011), een verhaal, Je ne sais pas penser ma mort (2017), en een dichtbundel, Lola et les filles à vendre (2020). Ze woont in Montreal.
Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles