Opening-Night-1
19

Hallen van Schaerbeek - PODIUM                                                                                                                           VR 22.09
Gratis - FR                                                                                                                                                            17:00 - 17:30

Met: Valentine Bonomo, Aurélie Olivier & Selim·a Atallah Chettaoui 

Ter gelegenheid van het eerste deel van hun speciale uitgave over het "Dire Mot" (het gezegde woord), biedt het tijdschrift Papier Machine een driestemmige lezing aan door de auteurs van teksten die getuigen van de manier waarop onze woorden zich weven in tussenruimtes, openingen creëren, kloven vullen en tekortschieten aanvullen.

ONZE GATSEN:

VALENTINE BONOMO

photo_valentine-bonomo

Valentine Bonomo is auteur, onafhankelijk uitgever en openbaar schrijver. Geboren in een andere taal en op een ander continent, groeide ze op en studeerde ze in de Franse taal. Ze is medeoprichter en uitgever van het tijdschrift Papier Machine. Ze ontwikkelt er onder andere de literaire creatiecolumn "Jean-Pierre Monfrançais (et les bras m'en tombent)," gewijd aan taalontsporingen.

SELIM·A ATALLAH CHETTAOUI

selim·a

Photo : Azza J.

Selim-a Atallah Chettaoui schrijft tegelijkertijd in meerdere talen om een taal te creëren die voortdurend aan het creoliseren is, terwijl die toch verstaanbaar blijft. Dit is hen uitdaging, het onderwerp van hen proefschrift en de basis van hen optredens: de tussenruimtes verkennen van wat onze identiteiten, onze verbondenheid en onze talen opbouwen en verplaatsen, wanneer we verplaatst worden. "L'entre" is een tekst die ze heeft geschreven voor Papier Machine's "Dire mot."

AURÉLIE OLIVIER

Aurelie-Olivier-corps-ferme-maniesto21

Aurélie Olivier is de oprichtster van het festival "Littérature, etc." en drie jaar op rij curator van het Festival "DIRE," en is ook de drijvende kracht achter "Parleuses," mond-tot-oor sessies ter verspreiding van vrouwelijk literair erfgoed. Ze heeft "Mon corps de ferme" (uitgegeven door éditions du Commun, 2023) gepubliceerd, waarin ze een narratieve poëzie ontvouwt die het pad van haar taal volgt vanaf haar kindertijd in de landelijke agrarische omgeving tot het moment waarop haar lichaam - dat ook kan spreken - haar dwingt om "uit te spreken."

detail3-5
PM_Logo_blanc-sans-slogan

Papier Machine is een Belgisch tijdschrift, een hybride publicatie die iedereen verwelkomt die met beleefdheid (of tumult) wil binnendringen in de tussenruimtes van taal en de Franse taal, uitgaande van een vonk-woord als oorsprong van de bijdragen, allemaal ongepubliceerd. Dit jaar viert het tijdschrift zijn tiende verjaardag en schort voor de gelegenheid zijn gewoonte op om woorden te verdelen om de oorzaken en gevolgen ervan te onderzoeken, zich te buigen over wat 'zeggen' betekent, wat spreekt in de taalholtes en wat het ongezegde verzwijgt.
 
 

 


 

insecte1-1
insecte2-1
insecte1-1


Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles