Rencontre-Dichter·es-nationaux·les-3

Hallen van Schaarbeek - PODIUM                                                                                                                                             ZA 23.09
Gratis - FR                                                                                                                                                                             16:45 - 17:15

Met : Vincent Tholomé, Elke de Rijcke, Luc Delisse & Thierry Horguelin

Uitgeverij LansKine nodigt je uit voor hun ontmoeting en biedt twee lezingen aan: Vincent Tholomé zal zijn bundel "Mon épopée" delen, en Elke de Rijcke zal ons een passage voorlezen uit haar pocketboek "Et puis soudain il carillonne".

L'Herbe qui tremble zal haar uitgaven presenteren en vervolgt met een lezing van enkele gedichten van Luc Dellisse uit "Tarmacs", zijn nieuwste bundel die in september verschijnt. Tot slot zal Thierry Horguelin enkele pagina's uit zijn boek "Alphabétiques" met ons lezen.

Lanskine_Editions-logo-removebg-preview

LANSKINE, opgericht in 2008 door Catherine Tourné, een uitgeverij met vestigingen in Nantes en Parijs, richt zich op moderniteit en publiceert voornamelijk poëzie en literaire teksten van Franstalige auteurs die een taalkundige eis of toon met zich meedragen.

Op basis van ontmoetingen of ontdekkingen heeft ze zich ook opengesteld voor vertalingen, romans en elke tekst die, naast zijn stilistische kwaliteiten, een taalnoodzaak in zich draagt. De notie van noodzaak is natuurlijk subjectief en wordt door de uitgeefster opgeëist.

insecte1-1

VINCENT THOLOMÉ

Vincent-Tholome-©Jean-Francois-Flamey

Foto : Jean-Francois Flamey

Geboren in 1965, Vincent Tholomé beschouwt zichzelf vaak als een auteur-performer. Als auteur heeft hij een vijftiental boeken op zijn naam staan, waarin poëzie en fictie, gesproken taal en de oude kunst van het "vertellen" vermengd worden. Sinds het midden van de jaren '90 publiceert hij regelmatig in tijdschriften en op internet. Als performer heeft men hem solo en in duo's, enz. kunnen zien over de hele wereld (Frankrijk, België, Hongarije, Duitsland, Quebec en de VS). In 2011 ontving The John Cage Experiences de Driejaarlijkse Poëzieprijs van de Franse Gemeenschap van België.

ELKE DE RIJCKE

elke

Elke Rijcke is geboren in 1965 en woont in Brussel. Ze heeft een doctoraat in de Letteren (Katholieke Universiteit Leuven) en doceert hedendaagse literatuur, culturele actualiteiten en esthetiek aan de École Supérieure des Arts Saint-Luc en de École de Recherche Graphique in Brussel. Ze heeft verschillende seminars gegeven over kunst en literatuur, maakt deel uit van de redactieraad van L’Etrangère en het Brussels Poetry Collective.

detail3-7
l_herbe_qui_tremble-removebg-preview


De uitgeverij L'herbe qui tremble is ontstaan in 2008. Als Victor Hugo, in het vredige landschap van de Bièvre-vallei, luisterde en keek naar "het trillende en glinsterende gras", dan is L'herbe qui tremble ook de titel van een boek van Paul Willems dat ons dierbaar is.

Sinds de oprichting heeft de uitgeverij een voorliefde voor hedendaagse Franstalige poëzie. Ze is tevens begonnen met een belangrijk programma voor de publicatie - heruitgaven en onuitgegeven werken - van het werk van Ilse en Pierre Garnier, pioniers van de spatialistische poëzie, geassocieerd met de avant-gardebewegingen in concrete, visuele en sonore poëzie vanaf de jaren 1960.

insecte3-1

LUC DELISSE

DELLISSE

Luc Dellisse, schrijver, Fransman, geboren in 1953 in Brussel, heeft vijf romans en drie essays gepubliceerd bij Impressions Nouvelles. En bij andere uitgevers heeft hij poëziebundels en verhalen uitgebracht.

In zijn fictie past hij een methode van "imaginair autobiografisch" toe, zo romanesk mogelijk, en in zijn essays gebruikt hij de kunst van het scenario en literaire eruditie als middelen om de werkelijkheid te verkennen.

THIERRY HORGUELIN

thierry

Nieuwsgierig naar een voorbeeldige kunstenaar in België? Thierry Horguelin is een getalenteerde schrijver geboren in Montreal en momenteel woonachtig in België. Hij begon zijn carrière als boekhandelaar, werd vervolgens lange tijd literair en filmcriticus en werkt nu in de uitgeverswereld. Hij heeft meerdere bundels met korte verhalen en proza geschreven, waaronder "le Voyageur de la nuit," "la Nuit sans fin" (winnaar van de Frans De Wever-prijs 2009), "Choses vues," "Alphabétiques," "Nouvelles de l'autre vie," en "Ma vie d'espion." Hij werkte ook als medescenarist voor de film "la Part de l'ombre" van Olivier Smolders.

insecte2-1
insecte1-1


Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles