Rencontre-Dichter·es-nationaux·les-2-5

Hallen van Schaarbeek - SCENE                                                                                                                               ZO 24.09
Gratis - NL/FR                                                                                                                                                        15:00 - 15:45

Met: Moya de Feyter, Nisrine Mbarki, Meliza de Vries, Will Kranendonk,
Margot Delaet, Saskia Stehouwer (Klimaatdichters) & Anna Serra
Coordinatie: Sara Eelen (Klimaatdichters)

Voor het Europese project ArtACT rondom kunst als activistische praktijk, trekken De Klimaatdichters dit jaar vier keer de natuur in, telkens met een andere groep die zich wil inzetten voor een klimaatvriendelijkere wereld. Samen met deze vier groepen laten zij woorden achter in het landschap, op zoek naar manieren om de seizoenen hoorbaar te maken en poëzie van het blad te tillen. Als alle woorden gelegd zijn, en de vier seizoenen verstreken, wordt een zin leesbaar. Bij elke woordengroep wordt in duo een nieuw gedicht geschreven.

Tijdens dit programma vertelt coördinator Sara Eelen meer over het project, interviewt Moya De Feyter, oprichter van de Klimaatdichters, een van de dichterlijke duo's over hun bijzondere samen-schrijfproces, en worden de drie gedichten voorgedragen die al geschreven zijn. De Franse dichter Anna Serra, die vergelijkbare thema's aansnijdt in haar poëzie, zal reflecteren op de gedichten met eigen werk.

KLIMAATDICHTERS :

SARA EELEN

sara-eelen

Sara Eelen (1994) is dichter, essayist en videomaker. Het nodige breken, haar debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag, werd bekroond met de Debuntantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en genomineerd voor de PrixFintroPrijs. Ander werk verscheen in De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn, en Deus Ex Machina. Sara is een van de kernleden van de Klimaatdichters. Ze coördineert momenteel het videoproject Laat alles hier (titel in aangroei) voor ArtACT, het Europees artivisme-project dat wordt voorgesteld tijdens Poetik Bazar.

MELIZA DE VRIES

Capture-decran-2023-09-06-a-10.26.36

Meliza de Vries (1982, Sri Lanka) schrijft en illustreert. Gedichten van haar verschenen in verschillende (online) literaire tijdschriften. Zij droeg haar gedichten onder andere voor tijdens Dichters in de Prinsentuin, Frontaal, Hongerige Wolf, Keti Koti Festival, Poetry International Festival en toerde met de Poëziebus door Nederland en België.

MARGOT DELAET

margotdelaet

Margot Delaet is dichter en vertaler. Ze behoort tot de kerngroep van de Klimaatdichters, en is lid van feministisch collectief Hyster-x. Margot droeg voor tijdens Museum Night Fever, Orde van de Dag, Poetry Africa, Brussels Planetarium Poetry Fest en Dichters in de Prinsentuin, en publiceerde in DW B, Deus Ex Machina, Op Ruwe Planken, Notulen van het Onzichtbare en Meander magazine.

detail3-7
insecte2-2

MOYA DE FEYTER

Moya-de-feyter

Foto: Jeyda Yagiz

Moya De Feyter schrijft poëzie, proza en theaterteksten. Ze debuteerde in 2018 als dichter met Tot iemand eindelijk. Een jaar later verscheen Massastrandingen, een bundel waarin de destructie van onze leefomgeving een belangrijke rol speelt. In haar jongste boek, Een heel dun laagje, gaat ze op zoek naar licht. Daarnaast staat Moya vaak en graag op het podium, maakt ze al eens een poëziefilm en is ze de initiatiefnemer van de Klimaatdichters.

NISRINE MBARKI

Nisrine-700×1024-3

Foto: Bart Grietens

Nisrine Mbarki (she/her) is een meertalige en veelzijdige schrijver, dichter, literair vertaler en programmamaker.
Als literair vertaler vertaalt ze vrouwelijke, feministische stemmen en dichters uit het Arabisch en Engels naar het Nederlands. Haar literaire werk is genre-overstijgend, ze
schrijft poëzie, korte verhalen en theaterteksten. Daarnaast werkt ze voor diverse internationale literatuurfestivals als programmamaker.
In januari 2022 debuteerde ze met haar poëziebundel oeverloos bij uitgeverij Pluim. De bundel werd genomineerd voor de C-Buddingh prijs en voor de Herman de Coninckprijs.
Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Winternachten, Read My World, Crossing Border, Watou en de Nacht van de poëzie.

WILL KRANENDONK

Will Kranendonk (1994) is schrijver, dichter en scenarist. Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot haar debuutroman De geliefden, die goed werd ontvangen in de pers. Haar eerdere werk verscheen o.a. in Tirade, DW B, en Liegend Konijn. Ze droeg voor op vele literaire festivals en won al meerdere prijzen met haar gedichten en verhalen, zoals de Türing Gedichtenwedstrijd. Momenteel werkt ze aan een volgende roman, waarvoor ze een beurs ontving van het Nederlands Letterenfonds, en is ze bezig met een PhD over heksen in jeugdliteratuur aan Tilburg University. In oktober 2023 komt de graphic novel Vis uit bij Uitgeverij Menlu, die ze samen met tekenaar Irene Schiphorst maakte.

SASKIA STEHOUWER

saskia-stehouwer

Saskia Stehouwer (1975) is een dichter die schrijft aan een mooiere wereld. In oktober 2014 verscheen haar debuutbundel wachtkamers bij uitgeverij Marmer, die bekroond werd met de C. Budding'prijs 2015. Na haar tweede bundel vrije uitloop (2016), zag in 2019 de composteerbare bundel Bindweefsel het licht. Deze bundel is geheel handgeschreven op zelfgeschept papier van plantenresten en fruitafval, en kan na lezing op de composthoop worden gelegd om weer op te gaan in de natuurlijke kringloop. De bundel verscheen in een
editie van 35 exemplaren en is uitverkocht. 
wonen op de rand van het wonder (Marmer, maart 2023) is Saskia's meest recente dichtbundel. Ze is kerngroeplid van de Klimaatdichters en o.a. redacteur van de klimaatbundel Zwemlessen voor later (2020). 

Website hier

ANNA SERRA

Anna-Serra-C-Jean-Claude-Liehn

Foto:Jean-Claude Liehn

Anna Serra is een dichteres, een verkenner van de mondelinge aspecten van poëzie via performances, een tweetalige lezer in het Catalaans en een schrijfworkshopfacilitator in Vézelay. Ze wordt beïnvloed door romaanse kunst, de dichters van het Grand Jeu, apocriefe evangeliën, haar lezing van hedendaagse poëzie en de uitvoerende kracht ervan, antropologie met betrekking tot gave, feest, extase en vooral "door de ervaringen die een sterk verlangen naar bevrijding haar brengen". Sinds 2020 laat ze een poëzievereniging groeien op een boerderij in de Morvan: La Perle.

Website hier


Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles