Rencontre-Dichter·es-nationaux·les-4-5

Hallen vn Schaarbeek - SCENE                                                                                                                              VR 22.09
Gratis - FR                                                                                                                                                          17:30 - 18:15

Met: Tanella Boni, Isabelle Courteau & Ariane Lefauconnier
ModeratiCatherine Cormier-Larose

In navolging van literaire prijzen en de belangrijke rol die ze spelen in het literaire ecosysteem, valt de Internationale Franstalige Poëzieprijs van het Montreal Poetry Festival, opgericht in 2020, op vanwege de uitzonderlijke plaats die het inneemt voor internationale Franstalige poëzie en haar ontdekbaarheid, onder andere door een eerste selectie van 20 titels geselecteerd door een internationale jury uit honderden ontvangen bundels uit verschillende landen en gemeenschappen in de Franstalige wereld.

In 2023 won de Ivoriaanse dichteres Tanella Boni de prijs met haar bundel Insoutenable frontière, die door de jury werd beschreven als onvergelijkbaar in het buitengewone werk van de kunstenaar en die nieuwe ruimtes in ons allemaal opzoekt. Het is in deze openheid dat we u uitnodigen om deel te nemen aan een discussie over poëzie met de panelleden Tanella Boni, de laureaat van 2023, Isabelle Courteau, lid van de internationale jury, en Ariane Lefauconnier, vertegenwoordiger van Éditions Bruno Doucey.

Het rondetafelgesprek wordt medegeleid door Catherine Cormier-Larose, artistiek directeur en medealgemeen directeur van het Montreal Poetry Festival, en David Giannoni, directeur van la Maison de la poésie d'Amay, oprichter en directeur van maelstrÖm rÉvolution en het FiEstival, en lid van de internationale jury van het PFIFPM.

ONZE GATSEN:

TANELLA BONI

TanellaBoni©Oumeya-elOuadie_Ed.BrunoDoucey-5

Foto : Oumeya el Ouadie

Tanella Boni is geboren in Abidjan, Ivoorkust, in 1954. Ze studeerde aan de universiteiten van Toulouse en Parijs, waar ze een doctoraat in de filosofie behaalde. Ze is hoogleraar aan de universiteit en was van 1991 tot 1997 voorzitter van de Vereniging van Schrijvers van Ivoorkust. Ze schrijft romans, essays, kinderboeken en poëzie. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijke vrouwelijke stemmen in de Afrikaanse literatuur. Haar bundel "Là où il fait si clair en moi" werd gepubliceerd door Éditions Bruno Doucey in 2017, gevolgd door de bundel "Insoutenable frontière" in 2022.

Tes consonnes et voyelles sont des briques de terre
Qui se marient sur une parcelle de la langue
Que tu apprivoises
Tes syllabes veillent à la surface
De tes désirs brimés depuis
Le premier matin où tu as salué
La clarté du temps qu'il fait

                                             

Tanella Boni, Insoutenable Frontière                                         Ed. Bruno Doucey

detail3-5

ISABELLE COURTEAU

Isabelle_Courteau

Foto : Marie-José Chagnon

Geboren in Shawinigan in 1960, heeft ze de boeken "L'Inaliénable" (1998), "Mouvances" (2001) en "Ton silence" (2004) gepubliceerd bij Éditions de l'Hexagone. In de collectie "Pli," onder leiding van Daniel Leuwers, heeft ze samen met kunstenaar François Vincent "Silences" (2004) mede-ondertekend en vervolgens "À la lisière du monde" (2017) gepubliceerd bij Éditions Les Écrits des Forges. Haar volgende bundel, "De chacun des jours," zal worden uitgebracht door Éditions la Pleine Lune. Isabelle Courteau is medeoprichter van het Montreal Poetry Festival en heeft het festival 22 jaar lang geleid. Twee prijzen hebben dit werk bekroond: de Henri-Tranquille-prijs en de Lèvres urbaines-prijs.

ARIANE LEFAUCONNIER

Ariane©ArthurScanu_light-1

Foto : Arthur Scanu

Geboren in 1995 ergens tussen Les Landes en het noorden. Sinds meerdere jaren besteedt ze het grootste deel van haar tijd aan het uitgeven en promoten van hedendaagse poëzie, met name bij Éditions Bruno Doucey. Tegelijkertijd is ze mededirecteur van de non-profit uitgeverij 10 pages au carré. Sommige van haar gedichten zijn gepubliceerd in tijdschriften en bloemlezingen. In 2021 heeft ze bijgedragen aan de samenstelling van de bloemlezing "Des voix pour la Terre" (Éditions Bruno Doucey) gewijd aan ecologie. Haar tekst "Des hortensias à la place des poumons" is uitgebracht als een kunstenaarsboek met Robert Lobet, gepubliceerd door uitgeverij La Margeride in 2023.

insecte1-1
insecte2-1
insecte1-1


Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles