Lezingen & gesprek: DEM 184 F*minist!

cover-1024×707-1

Hallen van Schaarbeek - SCENE                                                                                                                            ZA 23.09
Gratis - NL                                                                                                                                                          15:45 - 16:30

Met: Uschi Cop, Zindzi Tillot, Sanneke Van Hassel & Stefanie Huysmans-Noorts
Deus ex Machina

Het Vlaamse literaire tijdschrift Deus ex Machina maakte een themanummer met Hyster-x, een collectief voor vrouwelijke en non-binaire maker, rond feminisme. Wat is feministische literatuur?  Kunnen we de term opnieuw opwaarderen en toe-eigenen nadat het jarenlang als scheldwoord werd gebruikt? Feminisme vertrekt vanuit het in vraagstellen van de orde. Enkele leden van Hyster-x, waaronder Uschi Cop en Zindzi Tillot stellen het themanummer voor en reflecteren op deze feministische vraagstukken. 

USCHI COP

photo-uschi-cop-©-Gaby-Jongenelen

Foto : Gaby Jongenelen

Uschi Cop is een schrijfster en literair commissaris. In 2015 behaalde ze haar doctoraat in taalpsychologie aan de UGent. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Uschi's proza is zintuiglijk en scherp, met aandacht voor thema's als klimaatverandering, rouw, feminisme, cultuur, kunst en intimiteit. Ze heeft eerder columns geschreven voor De Morgen en heeft verhalen en poëzie gepubliceerd in tijdschriften zoals Kluger Hans, Ons Erfdeel, Editio Magazine en Deus Ex Machina, evenals op websites zoals www.hyster-x.com en www.virusverhalen.nl. Ze heeft onlangs het manuscript van haar eerste roman afgerond en werkt momenteel aan een reeks verhalen en een cyclus van gedichten.

In het begin van 2021 heeft ze Hyster-x opgericht, een collectief van Belgische feministische schrijfsters voor vrouwen en non-binaire personen. Ze verzorgt de programmering van literaire evenementen en selecteert teksten voor dit collectief en zoekt voortdurend naar nieuwe samenwerkingen. Onlangs is ze lid geworden van Poetik Gang, een collectief van dichters die taalgrenzen overschrijden.

In 2018 werd ze geselecteerd voor een schrijfresidentie in Parijs bij deBuren en in 2019 voor de Editio Nederlandse Schrijfweek. Sinds 2021 maakt Uschi deel uit van het talentontwikkelingsprogramma van Nieuwe Oost | Wintertuin. Ze schrijft columns voor Bruzz. In 2023 zit ze in de jury van de Herman de Coninckprijs (Berlin).SANNEKE VAN HASSEL

sanneke

Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) schreef vijf verhalenbundels, en de romans Nest en Stille grond. Haar laatste verhalenbundel was Nederzettingen verscheen in 2019. Voor haar oeuvre won Van Hassel de BNG Nieuwe Literatuurprijs (2008) en de driejaarlijkse Anna Blamanprijs (2013). Als pleitbezorger van het genre van het korte verhaal stelde ze met de Vlaamse auteur Annelies Verbeke Naar de stad samen, een internationale bloemlezing korte verhalen. Van Hassel maakt sinds 2020 deel uit van het feministische literaire collectief Fixdit dat zich inzet voor meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

ZINDZI TILLOT

Capture-decran-2023-08-16-a-16.16.17

Zindzi is 25 jaar, woont in Brussel en houdt van vogels.

Ze is lid van feministisch schrijverscollectief Hyster-X en redacteur bij literair boorplatform Kluger Hans. Naast kunst en literatuur heeft ze ook veel interesse in politiek, videogames, mode, film, filosofie en internetcultuur. Haar werk zou je kunnen beschrijven als melancholische feverdreams met scherpe randjes.

STEFANIE HUYSMANS-NOORTS

Stefanie Huysmans-Noorts is schrijver, performer, theatermaker en schrijfdocent. Ze
publiceerde eerder in Kluger Hans en DEM. Momenteel werkt ze aan haar debuutbundel. Sinds maart 2021 is ze lid van Hyster- x. Ze geeft les in creatief schrijven en behoort tot de artistieke kern van Dans! Dichter! Dans! Ze is redacteur digitaal bij Deus Ex Machina..

detail3-1


Poetik Bazar #3

Halles de Schaerbeek
1030 Bruxelles